Про актуальні питання, завдання і функції, переваги пробації розповіла заступник начальника філії Центру пробації в Івано-Франківській області Марія Бойда студентам 4 курсу #факультетупсихології, які обрали курс «Пенітенціарна психологія».

Про актуальні питання, завдання і функції, переваги пробації  розповіла заступник начальника філії Центру пробації в Івано-Франківській області Марія Бойда студентам 4 курсу факультету психології, які обрали курс «Пенітенціарна психологія».

ПРОБАЦІЯ – ЦЕ:

  1. забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень
  2. надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді)
  3. організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі
  4. пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань)
  5. допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві

Марія Денисівна ділилася досвідом, спостереженнями стосовно того, як змінилася практика ресоціалізації впродовж останніх двадцяти років,  і у підсумку зауважила, що «суспільство є відображенням того, що відбувається із злочинцями, і навпаки, злочинці є дзеркалом того, що відбувається у суспільстві. Якщо наше суспільство почне по іншому мислити, тоді ми будемо мати менше проблем з правопорушниками, тому що ми самі їх виховуємо. Ми стикаємось часто з тим, що одні сім’ї чекають і підтримають звільнених з місць позбавлення волі, інші – й на поріг не пускають, виписують з домівок через суд. Одні сім’ї зобов’язують надати всіляку підтримку, інші говорять, що горбатого могила виправить. Як би добре не було виписане законодавство, завжди має місце людський фактор. Те саме трапляється і з органами самоуправління. Одні керівники приймають на роботу, контролюють, проводять бесіди і дають другий шанс, інші – всіляко уникають цього. Правопорушника повинні виховувати всі. Він повинен знати, що є кара, також він має знати, що є підтримка і що людина має шанс на виправлення».

Окрім нагальних питань поспенітенціарного супроводу звільнених, Марія Бойда запросила студентів проводити наукові дослідження на базі Центру пробації , розповіла про можливі перспективи співпраці.