Тренінг із працівниками патрульної поліції

Постійно бути готовим до вирішення складних ситуацій, ба більше – передбачити і попередити їх – непросте завдання для тих, кому щодня доводиться захищати спокій, безпеку та життя громадян. І хоча патрульні поліцейські – це люди, які спеціально навчені працювати у таких умовах, життя щодня підкидає нові виклики, яким треба оперативно протистояти.

Саме тому фахівці факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на прохання управління Патрульної поліції Івано-Франківської області розробили комплекс тренінгів для поліцейських, які стартують з 20 квітня 2021 року на базі ПНУ.

Метою серії практичних тренінгів є формування професійних навичок, які необхідні у роботі патрульної поліції.

Фахівці факультету психології практично навчатимуть патрульних поліцейських:

  • вирішувати проблеми, пов’язані із домашнім насиллям (йдеться про психологію жертви, технологію спілкування із дитиною, яка є свідком насилля);
  • розв‘язувати питання психологічної маніпуляції (будуть розглядатися аспекти маніпулятивного впливу, як окреслювати визначати для себе, що таке маніпулятивний впив, як діяти з маніпулятором;
  • психології конфлікту, шляхів його вирішення, попередження конфліктних ситуацій, зокрема із особами, з якими працюють поліцейські, а також в колективі (збереження власного психологічного здоров’я – це важливий аспект);
  • коучингових технологій цілепокладання і мотивування, які є важливим аспектом попередження професійного вигорання, що також позначається на якості роботи поліцейського і виконанні ним своїх службових обов’язків (поліцейських навчатимуть, як працювати із власним психічним станом, як визначити наявність профдеформацій, професійного вигорання, як попередити появу цих явищ);
  • роботі з натовпом (опанувати натовп, управляти ним, попереджати і прогнозувати дії натовпу).

Патрульним поліцейським буде надано не просто теоретичні знання: тренери факультету психології розкриють технології роботи та особливості застосування інструментів для вирішення зазначених проблем.

Значна частина цих тренувальних програм вже апробована тренерами-психологами ПНУ на інших цільових групах, зокрема на працівниках пенітенціарної системи України, IT-компаній, учнях середньої школи. Частину тренінгів – як то про психологію натовпу та домашнє насильство – розроблено спеціально для патрульної поліції.

В управлінні Патрульної поліції Івано-Франківської області кажуть, ці тренінги вкрай потрібні, щоби поліцейські могли підвищити рівень своєї базової кваліфікації особливо у питаннях психології. Поліцейські мусять бути готовими до щоденної роботи в нових умовах, які часто дуже швидко змінюються. Так, наприклад, в умовах пандемії COVID 19 люди більше часу проводять дома, із сім’ями, що позначилося на зростанні випадків домашнього насилля. Особливо, що стосується дітей. Те, з чим раніше не зустрічалися, тепер доводиться мати справу.

Будемо раді запросити представників ЗМІ Івано-Франківської області на ці тренінги, поспілкуватися із тренерами, поліцейськими, аби підготувати матеріали для інформування громадськості.

Дата: 10.00,  20.04.2021р. Прикарпатський національний університет 5 пов. (гуманіт. корпус) 516 ауд.