СПЕЦИФІКА ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ПСИХОТЕРАПІЇ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПСИХОЛОГА-КОНСУЛЬТАНТА

В межах курсу «Психологічне консультування та психотерапія» (освітня програма «Психологія», гарант доцент Оксана Чуйко), одне із ключових завдань якого – знайомство із основними напрямками, моделями, техніками як консультативної психологічної такі психотерапевтичної допомоги з різних проблем клієнта – викладачами Кафедра соціальної психології ПНУ (завідувачка, професор Пілецька Любомира) для магістрів-психологів першого року навчання Факультету психології було проведено одразу дві цікаві зустрічі із досвідченими фахівцями у галузі психології та психотерапії: кандидаткою психологічних наук, доцентом, директоркою НД Центр когнітивної психології та психотерапії, сертифікованою психотерапевткою у методі Когнітивно-поведінкової терапії пані Надія Когутяк та психологинею, координаторкою Івано-Франківського Центру Позитивної психотерапії від Українського інституту позитивної психотерапії, члена WAPP, УАПП, УСП, сертифікованою психотерапевткою у методі позитивної психотерапії та методі EMDR пані Lyudmila Ostapchuk. Обидві психологині є вихованками філософського факультету, спеціальності Психологія Прикарпатський Національний Університет Ім.В.Стефаника.
Презентуючи свої психотерапевтичні напрями особливу увагу психологині зосередили на значущості та особливостях формування психотерапевтичної компетентності у майбутніх фахівців-психологів. Зокрема було визначено основні вимоги до професійного становлення сучасного психолога-психотерапевта, здійснено детальний аналіз базових та спеціальних компетенцій сучасного фахівця в галузі психотерапії, визначено основні вимоги до професійного становлення психолога-психотерапевта.
Значну увагу було приділено основним вимогам щодо особистісних якостей, якими повинні володіти майбутні психологи-психотерапевти.
Окрім загальних теоретичних настанов психологинями були представлені дієві практичні методи та психотехніки, якими послуговуються заявлені і представлені психологинями психотерапевтичні напрями.
Зокрема, представляючи психотерапевтичний напрямок Позитивної психотерапії пані Lyudmila Ostapchuk наголосила на ефективності даного Методу саме в реаліях воєнного сьогодення, що дозволяє мобілізувати усі наявні внутрішні ресурси Людини для прийняття нею відповідних позитивних рішень щодо вирішення різного роду психологічних проблем та формуючи при цьому позитивні світосприйняття. Представляючи техніки та методи, якими послуговується напрямок Когнітивно-поведінкової психотерапії пані Надія Когутяк запропонувала майбутнім психологам ознайомитися та пройти вправу «Щоденник автоматичних думок», основна ідея якої – напрацювати масив відповідних думок, що виникають при зміні настрою у відповідній ситуації, а також емоцію, яку викликала дана думка. За мірою освоєння даної вправи магістри мали можливість здійснити аналіз своїх думок за запропонованою схемою, напрацьований масив яких окреслював основу їхніх переконань, над якою власне і працює надалі психотерапевт.
Озвучені зі сторони магістрів-психологів зворотні позитивні відгуки на адресу пані Lyudmila Ostapchuk та пані Надія Когутяк засвідчили про надзвичайно цікавий та змістовний статус проведеної зустрічі!👏👏👏
Висловлюємо щиру вдячність Людмилі Богданівні ОСТАПЧУК та Надії Михайлівні КОГУТЯК та сподівння на подальшу плідну співпрацю!