Робота груп підтримки для психологів установ виконання покарання

27 вересня 2022 р. відбулася завершальні зустрічі двох груп психологічної підтримки для психологів установ виконання покарань, які працюють з неповнолітніми, у межах проєкту «Поруч» за підтримки ЮНІСЕФ та у співпраці з Департаментом з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України. Тренери – кандидати психологічних наук, доценти кафедри соціальної психології Галина Федоришин, Оксана Чуйко.

Групи працювали протягом місяця, всього проведено чотирнадцять (сім занять для кожної з груп). Учасники – психологи Кременчуцької виховної колонії та слідчих ізоляторів різних міст України: Миколаїв, Харків, Київ, Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Полтава, Кривий Ріг, Дніпро. По завершенню психологи отримали сертифікати участі.

Основна мета груп підтримки – створення підтримуючого середовища, в якому психологи могли спілкуватися з іншими колегами про те, що відбувається сьогодні з усіма нами, з ув’язненими / засудженими та як допомогти впоратись собі та їм. Особливістю роботи було те, що учасники одразу опрацьовували техніки, передбачені Програмою, а на наступному занятті ділилися досвідом їх застосування з ув’язненими чи засудженими.

За відгуками учасників груп – це “квінтесенція, вижимка того, що дійсно працює”,  наповнення новими знаннями, можливість двічі на тиждень приділити собі час і «побути півтори години з собою», поміркувати, «видихнути напругу», «спробувати нові техніки і відчути, чи вони працюють», «пригадати забуте», почути і бути почутим, обмінятись досвідом застосування інструментів. Така робота не лише наповнює знанням і ресурсами, а й спонукає до саморозвитку і застосування набутого у практиці.

У жовтні планується робота наступної групи підтримки з психологами установ виконання покарань, які працюють з неповнолітніми.