Практичне заняття студентів 2 курсу спеціальності “Психологія” з Наталією Вишневською, керівницею громадської організації Д.О.М.48.24.

У відповідь на запит студентів 2 курсу спеціальності «Психологія» факультету психології відбулася онлайн зустріч  з Наталею Вишневецькою,  керівницею громадської організації Д.О.М.48.24. Основна діяльність організації спрямована на проведення реактивних антикризових заходів, надання юридичної, соціальної та психологічної допомоги жінкам, як зазнали домашнього насилля, профілактику насилля й навчання тому, як підтримувати людей, які вже опинилися у ситуації насилля.

Наталія Вишневецька поділилася власним досвідом волонтерської діяльності, наголосила на тому, що перед тим, як розпочинати волонтерську діяльність у певній сфері, важливо відповісти собі на запитання: «Для чого це мені?», «Чому я займатимусь цією діяльністю?». Вибір і рішення має бути свідомим та відповідальним.

Спектр питань, які обговорювалися під час зустрічі, був доволі широкий та підкріплений кейсами – випадками із практичної діяльності. Зокрема, йшлося про історичні та культурні чинники скоєння насилля у родинах; вплив гендерних стереотипів, досвіду виховання та спілкування у батьківській сім’ї на формування насильницької поведінки; психологію жертви та кривдника, їхню конгруентність та взаємозалежність; зміни, які відбуваються у свідомості жертв насилля; динаміку насильницьких стосунків – від психологічного насилля до фізичного і сексуального. Студенти на прикладах мали змогу ознайомитися із причинами скоєння насилля над чоловіками та над жінками.

Особливий інтерес в аудиторії виник до питання вибору майбутнього шлюбного партнера. Наталія окреслила, за якими ознаками можна розпізнати майбутнього кривдника, що таке токсичні стосунки і як у них не потрапляти.

Таким чином, студенти мали змогу здобути практичних навичок аналізу кризових ситуацій, пов’язаних із домашнім насиллям, та вибору стратегій їхньої психологічної підтримки.