Тьюторинг у дії: студенти старших курсів продовжують ділитися з першокурсниками здобутими знаннями і досвідом

У березні Академія тьюторів провела низку тренінгів на актуальні для студентів та сьогодення теми.

Майстер-клас тьютора Марії Сторчоус «Психологія натовпу. Як зберегти тверезий розум та не піддатись впливу натовпу”

Тьютор Марія Сторчоус у співпраці з викладачем Кулешою-Любінець М. М.  провели тренінг на тему «Психологія натовпу. Як зберегти тверезий розум та не піддатись впливу натовпу”.

Тематика тренінгу виникла не випадково, адже саме у цьому семестрі Марія вивчає курс «Психологія масової свідомості».

На тренінгу були присутні студенти першого та другого курсів.

Учасники обговорили визначення та основні характеристики натовпу, рекомендації щодо безпечного перебування у натовпі та спробували малюнкову методику “Яка ти страва?”.

Студенти підкреслили важливість отриманих знань для повсякденного життя, зокрема технології попередження масифікації й правила безпечної поведінки у натовпі,  та волонтерської діяльності.

Марія розповіла учасникам тренінгу, що одноклітинні організми мають багато спільного із натовпом.

Тіло евглен, яке складається лише з однієї клітини, побудоване таким чином, щоб вони могли харчуватись як гетеротрофно, так і  автотрофно за сприятливих умов. В них є світлочутливе вічко, яке вловлює сонячні промені і тим самим сигналізує про можливість фотосинтезу. Якщо посвітити ліхтариком у цей акваріум, то дані організми почнуть рухатись в сторону подразника. На відміну від інших жителів акваріуму, до прикладу, амеб. Вони ніяк не відреагують на світло.

У натовпі, евгленами будуть найактивніші учасники, які зацікавлені в тому, що відбувається. Вони рухатимуться до центру. Тоді як амеби – пасивні і незацікавлені – рухатимуться до периферії (феномен поляризації). Розглянемо детальніше перших. До них будуть відноситися лідери, люди, які піддаються навіюванню і наслідуванню поведінки, схильні до агресії (бандити в тому числі), психічно хворі, особи, які перебувають в стані зміненої свідомості (в наркотичному чи алкогольному сп’янінні). Ними керуватимуть перш за все емоції, а не тверезий розум.

4 та 5 березня відбулися тренінги для студентів першого курсу на теми «Думка – дія – спосіб життя» та «Самоефективність. Спікерами виступили тьютори Тетяна Лещишин та Вікторія Леник.

Теми розроблено у відповідь на запит студентів.

Обговорювали питання:

Чим ефективний план відрізняється від звичайного плану

Як розставляти пріоритети

Де шукати енергію та мотивацію

Чи допомагають афірмації та візуалізації на шляху до цілі

Як обирати СВОЇ цілі та відрізняти їх від нав’язаних

Як працювати з обмежуючими переконаннями

  • Яка роль відпочинку та оберненого планування у самоефективності
  • Вчилися визначати кроки, які ведуть до цілі, та перешкоди, що можуть виникнути на шляху